HTML

Egy civil polgár

Friss topikok

Címkék

Válaszok a 2. nyílt levélre

2015.01.05. 11:45 Fendrich Zoltán

Megírtam a 2. nyílt levelemet 2014.12.16-án.

A hat szervezettől 3 tisztelt meg válaszával: az LMP-tól Barta János, a FIDESZ-től Rozgonyi Zoltán és a CivilZuglótól Várnai László.

Nem érkezett válasz a PM-től, MSZP-től, és a Jobbiktól.

Az első kérdésre, hogy mikor lesz látható a zuglo.hu oldalon a képviselői tiszteletdíjak Barta János azt válaszolta, hogy szerinte nincs akadálya, rendelet nem szükséges, mert az atlatszo.hu által kidolgozott ez a minimum programot rendeletben elfogadta a testület az első ülésén,  de a következő testületi ülésen megkérdezi Karácsony Gergelyt róla. Ez a kérdés el is hangzott a testületi ülésen és a Polgármester azt válaszolta, hogy a jegyzőnek ki adta feladatba. A mai napon még nincs kint erről semmilyen adat.  Rozogonyi Zoltán is ugyan ezen az állásponton van, hogy minden feltétel adott. Várnai László szerint is minden rendelkezésre áll ehhez, és felhívta a figyelmet, hogy Karácsony Gergelynek ez egy fontos választási ígérete volt a kampányban.

 

A második kérdés hogy mivel sok kérdés volt a közmeghallgatáson és nem mindenki jutott sorra (írásban is meg lehetett tenni, és az első kérdést el is küldtem, írásos választ ígértek, ami a mai napig még nem érkezett meg), így nem lenne e célszerű nem csak egyszer egy évben tartani, esetleg nyílt napot tartani az önkormányzatnál. Barta János erre azt a választ adta, hogy a 2015-ös első testületi ülésén javasolni fogja, hogy negyed évente legyen egy közmeghallgatás a kerület különböző helyszínein, és a nyílt napot támogatja. Rozgonyi Zoltán válaszában elmondta, hogy ez Karácsony Gergely hatásköre, és a FIDESZ ezt támogatja, de rendeletet erre nem szükséges hozzá. Egy fontos dologra hívta fel a figyelmet, hogy a testületi ülések nagy része nyilvános és azon bárki részt vehet. Itt jegyzem meg, hogy a testületi ülésen az állampolgároknak is fel lehet szólalni, amennyiben a testület engedélyezi (ezt szokták engedélyezni) így bárki ott is kifejtheti véleményét. Várnai László félévenkénti kisebb közmeghallgatásokat tart célszerűnek, városrészenkénti tematikában. Azt ígérte, hogy a CivilZugló ilyen fórumokat fogy szervezni 2015-ben. Úgy látom, hogy a három szervezet nagyon hasonlóan gondolkodik. Azt gondolom, ebben a témában érdemes lenne nekik egyeztetni és közösen fellépni ebben az ügyben.

 

A harmadik kérdés arról szólt, hogy a közmeghallgatáson sokan ajánlották hogy szívesen segítenének társadalmi munkában az önkormányzatnak a bérlakások felújításában és a környezetünk szépítésében., és erről mi a véleményük, milyen megvalósítása lehetne ennek.
    Barta János válasza: "A közmunkások, civil szervezetek, aktív zuglói polgárok segítségét, felajánlásait a képviselő testület is képes koordinálni, erre a szándék szerintem nyilvánvaló 2015-ben a ránk váró feladatok függvényében ennek pontos célt is tudunk adni, minimum önkormányzati választókerületi szinten."
    Rozgonyi Zoltán válasza: " Örülünk, ha Zuglóban a lokálpatriótizmus erősödik és, ha a polgárok fontosnak tartják, hogy személyes közreműködésükkel is segítsék az önkormányzati munkát. A társadalmi felelősségvállalás európai programjának keretében számos lehetőség kínálkozik erre. Eddig is voltak ilyen törekvések, hiszen például az óvodák, iskolák termeinek szülők összefogása keretében megvalósuló tisztasági festése ilyen kezdeményezés volt. Az ilyen esetekben a szervezés és az anyag biztosítása általában az önkormányzat feladata és a polgárok társadalmi munka felajánlással élhetnek. Természetesen a segítségnek számos módja, lehetősége van a pénzügyi támogatástól, az eszközök, anyagok biztosítását át a szervezett társadalmi munkáig. Az elmúlt ciklusban álláskereső, munkaközvetítő irodát nyitottunk a Zuglói Családsegítő és Gyermekjóléti Központban és arra kértük a zuglói vállalkozókat, ha munkaerőt keresnek elsőként ezt az irodát keressék fel, azért, hogy zuglói munkakeresőket Zuglóban juttassunk munkához. Ez is egy lehetőség a társadalmi összefogásra. Véleményem mivel igen sokrétű lehet ez a társadalmi munkafelajánlás, konkrét ajánlatok, felajánlások esetén, azokat a polgármesternek kellene jelezni és ő tud gondoskodni a megfelelő szakmai előkészítésről, közreműködésről. Képviselőcsoportunk is szívesen kezdeményez akciókat, vagy vesz részt partnerként ilyen jellegű felajánlásokban!"
    Várnai László válasza: "Ez a fajta társadalmi munka hasznos lehet, közösséget formál. A mi aluljáró festéseink ilyenek. Nagyobb léptékben is, az önkormányzat erőforrásait ismerve is megszervezhető. Komoly szakmunkák esetében, pl. egy ház felújítás nehezen tartom elképzelhetőnek. Azt megvalósíthatónak tartom, hogy pl. egy lakótelep parkját az ott lakókkal közösen tegye rendbe az önkormányzat, bár félek ennek több költsége lenne mint valós haszna, leginkább pr akcióvá válna."
 Úgy látom itt konkrét ötlettel kell fordulni a Polgármesterhez. Így szívesen várom ezzel kapcsolatban bárkitől a konkrét ötleteket, hogy ezt elő lehessen terjeszteni.

Elég érdekes hogy az MSZP és a PM állandóan kommunikálja hogy országos szinten nincs párbeszéd, de helyi szinten nem vesznek részt egy ilyen párbeszédben.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fendrichzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr297043377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KP-papa 2015.01.30. 22:00:56

A PM és az MSZP nem reagál. A többi párt sem testületi választ adott, hanem van három ember (Barta, Rorgonyi, Váradi), akik lógnak a neten, mint mi.

Fendrich Zoltán 2015.02.03. 13:31:56

@KP-papa: A Fidesz a frakció nevében írt. Nyilván Barta és Várnai egyszemélyes képviselő a testületben, így az lehet saját, vagy szervezeti vélemény is.

en52hw 2015.02.03. 14:23:13

A városrészenkenti meghallgatás szerintem uj jobb ötlet, mint évente egy nagy kerületi össznépi meghallgatás. Igaza van Varnai az, hogy nem ismerik kerületben belül ám feltétlenül a masik keruletreszek problémáit.
Lehet, hogy most meg az ilyen szerveződések PR akciónak tűnnek, de vélemenyem szerint hosszútávon ezekből lehet rutin es egy természetes jelenség, hogy igenis en is felelős vagyok azert, hogy ne legyen szemet a kerületben stb.

Fendrich Zoltán 2015.02.04. 10:14:58

Igen, ez szerintem is jó ötlet. Konzultálok ezen ügyben,és meglátjuk ki mire hajlandó.
süti beállítások módosítása